Logo Contigo Contact


vorige pagina


Nieuws lesbisch/biseksueelNieuweContactenLesbisch/BiseksueelErvaringen lesbisch/biseksueelNieuwsbriefGratisLinks lesbisch/biseksueelGeschiedenisNieuws voor lesbische en biseksuele vrouwen

Het laten plaatsen van een nieuwsbericht is kosteloos. Stuur daarvoor een persbericht naar info@contigocontact.nl

Laatste update: 1 november 2018

lesbisch
Petitie: Maak van Fryslân een regenboogprovincie

Fryslân is als enige provincie nog geen regenboogprovincie. Als regenboogprovincie draag je uit dat iedereen erbij hoort, welke geaardheid of identiteit je ook hebt. Wij willen dat Fryslân dit ook uitdraagt. Wil jij dat ook? Laat je stem dan horen en onderteken de petitie op petities.nl/petitions/maak-van-fryslan-een-regenboogprovincie!


Nooit eerder waren er zoveel gay karakters in tv-series te zien
Will & Grace, Modern Family, Empire, Pose en Supergirl, het zijn vier voorbeelden van series waarin gays, bi’s, lesbo’s, queers en transgenders een prominente rol spelen. Het zijn er dit jaar meer dan ooit, heeft belangenorganisatie GLAAD berekend. Ze komen voor dit seizoen op een cijfer van 8,8% van alle rollen in tv-series. GLAAD heeft uitgerekend dat er vorig jaar 329 karakters een rol spelen in tv-series die op de een of andere manier vallen onder de letters LHBTQ. Dit jaar zijn het er ruim honderd meer, namelijk 433. Een van de shows die daaraan heeft bijgedragen is Pose, met een cast die het grootste aantal transgender acteurs ooit telt. Een op de elf karakters in tv-series is geïdentificeerd als LHBT of Q. Dat is omgerekend 8,8% van het aantal rollen in totaal. Volgens president Sarah Kate Ellis van GLAAD laten de hoge kijkcijfers van Modern Family en Will & Grace zien dat het publiek graag kijkt naar karakters die gay zijn of L of B of T of Q. “Inclusiviteit is niet alleen goed om te doen, maar het is goed om een variatie aan karakters en perspectieven te laten zien”, zegt Ellis. Alleen LHBTQ-karakters laten zien is niet voldoende, vervolgt Ellis. “Die karakters moeten genuanceerd zijn en onze samenleving weerspiegelen.” Ellis maakt namens GLAAD hun streven bekend om minimaal 10% van alle rollen LHBTQ te laten zijn. Uit het onderzoek blijkt verder dat 50% van de LHBTQ-karakters gekleurd zijn, 49% is wit. Er zijn 117 biseksuele karakters te zien (vorig jaar 93), 26 transgender karakters (was 16) en het aantal karakters met hiv in tv-series ging van twee naar zeven. Netflix biedt het meest diverse aanbod, gevolgd door de Amerikaanse zender FX. Volgens Ellis is het belangrijker dan ooit om een divers aanbod van karakters te tonen. “Nu steeds vaker anti-homogeluiden de kop opsteken – in Amerika maar ook in het buitenland – is het goed om deze karakters te laten zien. Dit komt het begrip voor en de acceptatie van LHBTQ’s ten goede (Bron: Winq.nl).


Tweede Damespad van Overijssel feestelijk van start
In Dalfsen is het tweede Damespad van Overijssel feestelijk geopend. Ruim twintig vrouwen uit heel het land waren naar Dalfsen gekomen om de wandelroute voor lesbiennes, bi-seksuelen en transgenders voor het eerst te lopen. De route is uitgezet door Herma Rengelink en haar partner Jaenet en voert over een afstand van ongeveer twaalf kilometer van Dalfsen naar Vilsteren en weer terug. Het Damespad is een initiatief van Rita Zwaan. Zij bedacht een manier om andere vrouwen te ontmoeten en zette in 2001 het eerste Damespad uit. In 2014 volgde Overijssel met een Damespad dat start bij Huize Nieuw Rande bij Diepenveen (Bron: RozeGolf.net).


Klopjacht dreigt op LHBTI’s in Tanzanialesbisch
Gouverneur Paul Makonda van de Tanzaniaanse miljoenenstad Dar es Salaam zegt een klopjacht te zullen starten tegen LHBTI’s. Het COC heeft contact met lokale LHBTI-activisten over welke stappen er nodig zijn en aan welke steun zij eventueel behoefte hebben. “Het zijn afschuwelijke berichten, we maken ons grote zorgen over de veiligheid van onze vrienden in Tanzania”, reageert COC-voorzitter Tanja Ineke. “Als zij willen dat we in Nederland actie ondernemen gaan we direct aan de slag, we houden de vinger aan de pols.” De gouverneur maakte in een persconferentie bekend dat hij een speciaal team zou hebben gevormd om mensen op te sporen en op te pakken die verdacht worden van homoseksuele handelingen. Ook heeft hij de burgers van Dar es Salaam opgeroepen om mogelijke LHBTI’s te melden bij de autoriteiten. “Ik beschik over informatie dat er veel homoseksuelen in onze provincie zijn. Zij vertrappen de morele waarden van Tanzania en van de christenen en moslims in ons land”, zei gouverneur Makonda in de persconferentie. “Geef me hun namen en mijn speciale team zal ze vanaf gaan oppakken.” Het speciale opsporingsteam zal bestaan uit politiemensen en mensen die in de media werken. Makonda zei ook dat hij verwacht dat er internationale protesten zullen komen, maar beklemtoonde dat hij ‘de woede van andere landen prefereert boven de woede van God’. Gouverneur Paul Makonda afficheert zich nadrukkelijk als een overtuigd christen en een loyale bondgenoot van in 2015 gekozen Tanzaniaanse president John Magufuli. Onder zijn bewind worden LHBTI’s al langer bedreigd en beschimpt. Vorig jaar dreigde de regering bijvoorbeeld met het publiceren van een lijst van namen van mensen waarvan vermoed wordt dat ze LHBTI’s zijn. Homoseksuele handelingen zijn strafbaar in Tanzania op grond van een sodomiewet uit de koloniale periode. De maximumstraf is levenslang (Bron: COC.nl).


Tweede editie Pink Drink trekt meer bezoekers dan vorig jaar
De tweede editie van het dansfeest Pink Drink in Almelo was ‘een groot succes’, meldt organisator Erik Dierink. Het feest werd door zo’n tweehonderd mensen bezocht, iets meer dan vorig jaar. Pink Drink werd net als vorig jaar gehouden in de business-lounge van het Heracles-stadion. Er waren dit jaar professionele dansers en de dresscode was ‘white with a touch of pink’. Erink Dierink organiseerde het feest samen met zijn partner Rudi Terwingen en is vast van plan het feest volgend jaar opnieuw te houden. Pink Drink is een feest voor iedereen, waarbij ‘het vooral draait om acceptatie, openstaan voor elkaar’ (Bron: RozeGolf.net).


Gemeente Alphen neemt motie aan om Regenboogstad te worden
Alphen aan den Rijn sluit zich aan bij de andere Regenboogsteden in Nederland. Daarmee schaart de gemeente zich achter Alphenaren met een andere seksuele geaardheid dan heteroseksueel. Dit gebeurt onder meer met een duidelijk zichtbaar symbool in de stad of de dorpen. Hoe noodzakelijk een betere sociale acceptatie van mensen met een andere dan heteroseksuele geaardheid is, werd onderstreept tijdens de behandeling van de motie van GroenLinks. Zowel Beter Alphen als SGP waren tegen de motie. De SGP noemde het 'triest'. De opmerkingen van beide raadsleden veroorzaakten een golf van verontwaardiging onder de andere raadsleden. Iris van de Kolk (SP) eiste een hoofdelijke stemming, zodat het duidelijk werd dat dit de enige twee discriminerende raadsleden zijn. Michel du Chatinier van de ChristenUnie onderstreepte dat de regenboog een teken van hoop is en: "Iedereen telt mee, dat staat ook in een aantal artikelen in onze Grondwet." Burgemeester Liesbeth Spies nodigde iedereen uit om 11 oktober om 8.45 uur naar het Stadhuis te komen voor het hijsen van de Regenboogvlag tijdens de Nationale Coming Out Dag. De Alphense gemeenteraad wil dat Alphen aan den Rijn een tolerante gemeente is waarin iedereen telt. Wethouder Han de Jager (CDA) zal de intentieverklaring 'Regenboogsteden' ondertekenen, evenals inmiddels tientallen andere gemeenten. Op basis hiervan wordt een plan van aanpak gemaakt om Alphenaren met een andere seksuele geaardheid te ondersteunen en hun veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie te verbeteren. Hierbij hoort een voorlichtingsprogramma voor de scholen. Ook zal een regenboogzebrapad, of een soortgelijk symbool, duidelijk zichtbaar in Alphen-Stad of in een of meer dorpen worden geplaatst (Bron: Nu.nl).


Gay Pride Taipei: ‘Vertel je verhaal, stem voor gelijkheid’lesbisch
In de Taiwanese hoofdstad Taipei hebben tienduizenden mensen meegedaan aan de jaarlijkse Gay Pride. Het thema was dit jaar ‘Vertel je verhaal, stem voor gelijkheid’. Over een maand is er een referendum in Taiwan over de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor paren van gelijk geslacht. Taiwan is het eerste Aziatische land waar het constitutionele hof het homohuwelijk heeft toegestaan. Dat gebeurde in mei vorig jaar, na een jarenlange campagne van homorechtenadvocaten. De overheid kreeg twee jaar de tijd om dit wettelijk te regelen. Omdat daar nog niet veel haast mee wordt gemaakt, hebben zowel voor- als tegenstanders van het homohuwelijk referenda georganiseerd. Tegelijk met de lokale verkiezingen van 24 november kunnen kiezers hun mening geven over het homohuwelijk. Er zijn drie referenda van tegenstanders van seksuele diversiteit. De tegenstanders komen vooral uit rechts-religieuze kringen. Die zijn niet alleen tegen het homohuwelijk, maar pleiten ook voor gender-onderscheid in het onderwijs. Volgens de organisatie namen 130.000 mensen deel aan de parade, de grootste jaarlijkse manifestatie van lhbt’ers in Azië. De parade trok voorstanders van gelijke rechten voor lhbt’ers uit zeker zeventien landen, die steun kwamen betuigen aan het homohuwelijk (Bron: RozeGolf.net).


Wat is je favoriete nummer in de Homo Top 100? Stem nu!
Ga jij voor Netta’s ‘Toy’ of kies je liever voor een klassieker als ‘Why Tell Me Why’ van Anita Meyer of Madonna’s ‘Express Yourself’? Of dans je het liefst op ‘Let’s Have a Kiki’ van de Scissor Sisters? Stem nu mee voor de Homo Top 100. Op 10 november vindt de vijftiende editie plaats van de Homo Top 100. De Cargo Club in Antwerpen staat die dag volledig in het teken van die lijst. Zelf noemen ze het ‘de hetero-en-holebiparty met de beste roze hits aller tijden’. Wellicht kunnen we er samen voor zorgen dat we onze eigen Anita Meyer lekker hoog de lijst in knallen met haar ‘Why Tell Me Why’. Stemmen doe je hier. Je kunt er tevens terecht om tickets te bestellen voor het evenement op 10 november (Bron: Winq.nl).Roze kandidaten gezocht voor PvdA!
Op 20 maart 2019 zijn de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen. Net als bij de Gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen jaar wil de PvdA graag weer roze kandidaten namens de PvdA uitlichten via onze sociale media en waar mogelijk meehelpen in de campagne. Ben (of word) jij roze kandidaat dan komt de PvdA graag in contact met je. Je kunt mailen via rozenetwerk@pvda.nl. Ben je zelf geen roze kandidaat maar wil je wel helpen tijdens de campagne? Dan brengt de PvdA je graag in contact met de juiste personen. Laat het weten via bovenstaand e-mailadres.


Aanvoerders Profclubs spelen weer met Regenboogbandlesbisch
In navolging op de actie in 2017 dragen alle aanvoerders in de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie en Eredivisie Vrouwen, op initiatief van de Centrale Spelersraad (CSR) en de John Blankenstein Foundation, tijdens de aankomende competitieronde een regenboogband in plaats van de traditionele aanvoerdersband. Met het dragen van de regenboogband vragen zij aandacht voor diversiteit in zowel het betaald als amateurvoetbal. “Vorig jaar hebben wij door de spontane actie met de regenboogbanden het onderwerp diversiteit hoger op de agenda gekregen bij de clubs voetbalbreed”, zegt Danny Hesp, oud-profspeler en CSR-voorzitter. “Op veel amateurvelden droegen jong en oud dezelfde unieke band en gaven daarmee hun steun aan diegenen die met hun eigen identiteit worstelen. Ik hoop dat het dit jaar nog massaler zal gebeuren. En ik blijf het herhalen; voetbal moet voor iedereen zijn, ongeacht culturele achtergrond, huidskleur, ras, seksuele voorkeur of religie. Iedereen moet met plezier kunnen deelnemen aan zijn of haar favoriete sport, wie je ook bent en wat je achtergrond ook is.” “Regenboogbanden drukken de kern van sport voor iedereen uit: alle verschillen zijn welkom, zodat iedereen zich thuis voelt en daardoor met plezier sport”, zegt voorzitter Karin Blankenstein van de John Blankenstein Foundation. “Sport wordt leuker en sterker als we iedereen insluiten, ongeacht leeftijd, afkomst, seksuele voorkeur of geslacht.” Vorig jaar droeg de Georgiër Guram Kashia als aanvoerder van Vitesse een regenboogband. Dat leidde tot felle protesten in zijn nog overwegend LHBTI-vijandige vaderland – er werd zelf voor gepleit om hem voortaan niet meer in het nationale elftal van Georgië te laten spelen. Kashia trok zich daar niets van aan, liet zelfs weten geen spijt van zijn keuze te hebben en zich te zullen blijven inzetten voor diversiteit en gelijke rechten voor iedereen in het voetbal. Mede daarom werd hem onlangs de eerste #EqualGame Award uitgereikt, een nieuwe prijs van de Europese voetbalbond UEFA voor voetballers die als rolmodel dienen in de strijd om gelijkberechtiging en diversiteit in het voetbal. Net als vorig jaar wordt ook nu weer de #alltogetherchallenge georganiseerd, een initiatief van de Alliantie Gelijkspelen en de John Blankenstein Foundation in het kader van Coming Out Dag. De #alltogetherchallenge daagt sporters (voetballers, hockeyers, tennissers, iedereen die mee wil doen) uit om met elkaar de bal zo lang mogelijk hoog te houden. Als de sport het toelaat (zoals bijvoorbeeld bij voetbal) dan houden de spelers, staande in een cirkel, elkaars hand vast (Bron: COC.nl).


53 steden tekenen intentieverklaring Regenboogbeleid
Op 12 oktober ondertekenden 53 Regenboogsteden een intentieverklaring om de veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie van hun LHBTI-inwoners verder te bevorderen. De verklaring werd getekend met minister Van Engelshoven van OCW en geldt voor de periode van 2019 tot en met 2022. De ondertekening gebeurde in Gouda, in aanwezigheid van tientallen wethouders en beleidsmedewerkers van Nederlandse gemeenten en minister Van Engelshoven van OCW. De intentieverklaring 2019-2022 is een vervolg op afspraken die het ministerie tijdens de vorige kabinetsperiode maakte met gemeenten. De 53 Regenboogsteden beloven om hun regenboogbeleid nóg effectiever te maken, onder andere door samenwerking tussen betrokken partijen te versterken. Ze gaan de resultaten en effecten van beleid monitoren en evalueren en richten zich op preventie én bestrijding van discriminatie van LHBTI’s. In opdracht van het ministerie van OCW zorgt Movisie voor ondersteuning en advies bij het LHBTI-beleid van Regenboogsteden en voor een jaarlijkse landelijke bijeenkomst om ervaringen en opbrengsten van de Regenboogsteden uit te wisselen. Ook maakt OCW het regenboogbeleid financieel mede mogelijk. De Regenbooggemeenten krijgen jaarlijks €20.000 en de grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht krijgen €50.000. De Regenboogsteden stellen zelf een equivalent budget en/of personele capaciteit beschikbaar als cofinanciering van het OCW-budget. Minister Van Engelshoven stelde vast dat steeds meer gemeenten, ‘van Almere tot Emmen’ regenboogbeleid voeren. ‘Een goede zaak, want regenboogbeleid werpt vruchten af. Regenbooggemeenten doen het beter dan andere gemeenten als het gaat om acceptatie en sociale veiligheid van LHBTI’s. En hoe langer men meedoet, hoe groter het positieve effect is.’Arrestatie tegendemonstranten tijdens LHBT-mars in Polenlesbisch
In Lublin, in Oost-Polen, heeft de politie traangas en waterkanonnen ingezet om betogers voor gelijke rechten voor homo’s te beschermen tegen agressieve tegendemonstranten. Twee agenten raakten lichtgewond. Poolse media melden dat de politie tientallen mensen heeft aangehouden en dat bestudering van camerabeelden tot nog meer arrestaties moet leiden. Tussen de 1000 en 1500 lhbt-activisten hielden onder massale politiebescherming voor het eerst een mars in de straten van Lublin. Zo’n 200 tot 300 tegendemonstranten probeerden de mars tegen te houden door met stenen en vuurwerk te gooien. Een deel van hen probeerde door het politiekordon te breken. Dat het geweld niet is geëscaleerd is volgens burgemeester Krzyztof Zuk van Lublin te danken aan de inzet van de politie. Polen 2018 1013 02Burgemeester Zuk probeerde de lhbt-demonstratie tegen te houden, uit angst voor een geweldsuitbarsting. Een hof van beroep maakte zijn besluit ongedaan. De conservatieve regeringspartij liet vrijdag in een reactie op het besluit weten tegen het uiten van homoseksualiteit te zijn, maar de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van samenscholing te respecteren. De deelnemers aan de protestmars droegen niet alleen regenboogvlaggen, maar ook Poolse vlaggen, omdat ze, zoals ze zeiden, trots zijn Polen te zijn. Anna Dabrowska van de lhbt-organisatie Homo Faber in Lublin had een Poolse vlag tijdens een toespraak op het Teatralny-plein, waar de mars eindigde. ‘Polen schaamt zich niet. Polen is voor mensen met verschillende huidskleuren, nationaliteiten, talen, seksuele geaardheden, voor oud en jong. We willen zo’n Polen, Polen is voor iedereen’, aldus Dabrowska (Bron: RozeGolf.net).


PvdA Roze Café in Doetinchem
PvdA Regiokantoor, Bilderdijkstraat 20, Doetinchem Delen. De toegang tot deze avond is gratis.
Op vrijdag 25 januari 2019 organiseren PvdA Roze Netwerk en PvdA Doetinchem een Roze Café. Tijdens dit Roze Café bespreken we actualiteiten en de huidige stand van zaken rondom LHBTI in Gelderland en de rest van Nederland.
19.30 uur: Inloop; 19.45 uur: Paneldiscussie met panel bestaande uit Astrid Oosenbrug (voorzitter PvdA Roze Netwerk), Janneke van Maanen (voorzitter COC Midden-Gelderland), Marianne Kock (raadslid PvdA Doetinchem) en Daan Janssen (voorzitter Dito! Nijmegen). De discussie staat onder leiding van avondvoorzitter John Kerstens; 21.00 uur: Roze Quiz onder leiding van Ricardo Brouwer; 22.00: Naborrel met hapjes en drankjes.Lhbti'ers nemen intrek in Roze Hallen: "Heel veilig gevoel"
De 'Roze Hallen', het eerste appartementencomplex speciaal voor lhbti'ers van boven de 55 jaar, wordt vandaag officieel in gebruik genomen. De Straten van Amsterdam mocht alvast binnen kijken. Dat er in het gebouw alleen lhbti'ers wonen is belangrijk, zo vertelt een van de bewoners. 'Je levenswijze, hoe je je leven vorm hebt gegeven, met wie je het doet of hoe je het doet; dat is geen issue, daar heb je het niet over. Dat is gewoon, dat weten we van elkaar. Doordat dat helemaal niet meer bestaat, heb je gewoon een heel erg veilig en prettig gevoel', vertelt Karleen Veenker, een van de eerste bewoners. Het complex biedt ruimte aan veertien appartementen. De woningen zijn vrijwel energieneutraal door zonnepanelen op het dak. Er is geen gas aangelegd en de gebruikte materialen zijn allemaal hoogwaardig. Het project is uitgevoerd door een zelfbouwgroep van toekomstige bewoners. Het initiatief voor het bijzondere seniorencomplex aan de Bilderdijkkade komt van Oud Forever, dat in 2006 werd opgericht (Bron: AT5.nl).

lesbisch
Oostenrijk stelt burgerlijk huwelijk open voor homostellen
Oostenrijk voert het homohuwelijk in. Het burgerlijk huwelijk wordt per 1 januari opengesteld voor paren van gelijk geslacht. In december besliste het Grondwettelijk Hof dat de bestaande wetten discriminerend waren. De wetten bepalen dat het huwelijk is voorbehouden aan heteroseksuele koppels, terwijl koppels van hetzelfde geslacht enkel geregistreerde partnerschappen konden aangaan. De twee vrouwen vochten samen met vier andere stellen de bepalingen aan en zij trouwden als eerste stel in Oostenrijk. In Europa is Oostenrijk het 16de land en wereldwijd het 26ste land dat het huwelijk mogelijk maakt voor iedereen (Bron: RozeGolf.net).


Velsen is regenbooggemeente
De gemeente Velsen heeft met 52 andere steden de intentieverklaring regenboogbeleid 2019-2022 getekend. Daarmee geeft de gemeente aan extra in te zetten op de acceptatie van de Velsense LHBTI-gemeenschap (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender en intersekse). Wethouder Marianne Steijn: "Velsen heeft lang aangehaakt bij Haarlem, dat al jaren een regenbooggemeente is. Steeds meer gemeenten doen mee met het regenboogbeleid en door nu zelf te ondertekenen geeft Velsen aan dat in onze gemeente iedereen er toe doet.’’ Het ministerie stelt de gemeente hiervoor 20.000 euro beschikbaar. Vanuit het beleid krijgen de Velsense ambtenaren onder meer een cursus over de problematiek die transgender-mensen tegen kunnen komen en hoe ze dat als ambtenaar kunnen benaderen. Zij kunnen bijvoorbeeld het geslacht op hun identiteitspapieren laten aanpassen bij het gemeentekantoor en ambtenaren moeten daar op ingespeeld zijn. Ook wil Steijn extra aandacht schenken aan leerpakketten voor het onderwijs. "Het gaat om de sociale acceptatie, weerbaarheid en veiligheid. Het voorkomen van discriminatie.’’ Velsen gaat als regenbooggemeente de samenwerking opzoeken met regenbooggemeenten in de omgeving, waaronder Haarlem, en instanties en instellingen die zich bezig houden met het onderwerp. Zo wil de gemeente in gesprek met Bureau Discriminatiezaken en COC Kennemerland.


‘Onvoldoende steun voor bedreigde LHBT-asielzoekers’
LHBTI-asielzoekers, die in asielzoekerscentra worden gediscrimineerd en bedreigd door andere asielzoekers, krijgen te weinig steun van COA-medewerkers en politie. Dat stelt LGBT Asylum Support, een stichting die LHBTI-asielzoekers bijstaat. LGBT Asylum Support werd door een aantal LHBTI-asielzoekers gevraagd om advies nadat ze werden gediscrimineerd en bedreigd. Volgens LGBT Asylum Support wilde de locatiemanager de de verhalen van discriminatie en bedreiging niet geloven, omdat die haaks op waarnemingen van de COA stonden. ‘We hebben al een regenboogvlag, wat wil je dan nog meer’. Voorzitter Sandro Kortekaas van LGBT Asylum Support kreeg een asielzoeker nadat hij meerdere keren meldingen van pesten had doorgegeven te horen dat het COA niet kon helpen om de ‘dagelijkse en morele probleem op te lossen’. De asielzoeker had te horen gekregen dat het zijn keuze was om naar dit land te komen en dat niemand hem hier had uitgenodigd. Dat laat volgens Kortekaas zien ‘– zeker op Nationale Coming Out dag – dat louter een regenboogvlag ophangen nog lang niet genoeg is’. Hij gaat de positie van LHBTI-asielzoekers aankaarten tijdens het Regenboogsymposium in Groningen. Kortekaas pleit er opnieuw voor LGBTI-asielzoekers in groepsverband op te vangen, om zo hun veiligheid te vergroten. ‘Dat wordt sporadisch toegepast. Daar moet landelijk beleid op komen waar we al een voorstel over hebben ingediend.’ Tijdens het Regenboogsymposium ondertekenen de burgemeesters in de provincie Groningen een convenant dat gemeenten moet stimuleren zich in te zetten voor veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie van LHBTI’ers in Groningen, zodat iedereen zich veilig voelt. Het regenboogconvenant is opgesteld naar aanleiding van een motie die is aangenomen in Provinciale Staten (Bron: RozeGolf.net).

lesbisch
COC Songfestival editie 2018
In de voormalige kerk De Duif aan de Amsterdamse Prinsengracht 756 zal op zaterdag 8 december de 24ste editie van het COC Songfestival worden gehouden. Aan deze feestelijke regenboog-liedjeswedstrijd doen o.a. diverse COC-afdelingen uit het hele land mee. De spetterende afterparty vindt plaats in CREA Café. Vanaf nu kun je tickets kopen voor het COC Songfestival voor 20 euro excl. service- en transactiekosten. Met je ticket heb je ook toegang tot de afterparty. Het is ook mogelijk om alleen kaarten te kopen voor de afterparty. Ga naar de volgende website om kaarten te bestellen: https://shop.ikbenaanwezig.nl/tickets/event/coc-songfestival.


Gemeente Roosendaal in actie voor LHBTI-gemeenschap
Roosendaal wordt een regenbooggemeente. Met speciale aandacht voor de LHBTI-gemeenschap. De gemeente gaat na hoe de acceptatie van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgender- en interseksepersonen in de stad kan worden verbeterd. Op 12 oktober ondertekenden de gemeente en het ministerie van OCW een intentieverklaring waarmee Roosendaal zegt een emancipatiebeleid op te gaan stellen voor de LHBTI-gemeenschap. Dat antwoordt wethouder Klaar Koenraad namens het college van B en W op vragen van de PvdA, SP, D66, GroenLinks, de Roosendaalse Lijst en de VLP. Deze brede coalitie van zes fracties stelde het college onlangs vragen over de plaats van de LHBTI-gemeenschap in het Roosendaalse beleid. Want, zo schreven de zes, de Grondwet schrijft voor dat iedereen gelijkwaardig is. 'In de praktijk wordt dit niet altijd zo gevoeld. Gesprekken met de LHBTI-gemeenschap maken dat pijnlijk duidelijk', legden zij aan wethouder Koenraad voor. En verder: 'Bovendien laat ook de 'Monitor Discriminatie Zeeland - West-Brabant 2017' zien dat seksuele geaardheid (samen met herkomst en huidskleur) de meest geregistreerde discriminatievorm is.' Niet dat de cijfers schrikbarend hoog zijn, menen de zes fracties, maar veel betrokkenen weten niet waar zij zich kunnen melden of durven dat niet. Voorts wijzen de vragenstellers erop dat het ministerie van OCW het project Regenboogsteden had. Een programma waarin een aantal steden zich inspant om de veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie van LHBTI-inwoners te verbeteren. En uit de eerste evaluatie blijkt het programma te werken. Roosendaal wilde nog geen Regenboogstad worden. Maar de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven richtte zich onlangs direct tot de grote en middelgrote steden die zich nog niet bij het project hebben aangesloten. Roosendaal was er een van. Een voorwaarde om geld voor het project te krijgen is dat de gemeenten een regenboogbeleid hebben. Roosendaal gaat dat maken, zo blijkt uit het antwoord van wethouder Koenraad: 'Aan het ministerie van OCW is reeds meegedeeld mee te doen aan de gezamenlijke aanpak van de sociale acceptatie van LHBTI-personen.' Daarbij ook de toezegging dat er een Roosendaals emancipatiebeleid voor LHBTI'ers zal worden opgesteld voor de periode 2019-2022. Met de direct betrokkenen zal worden onderzocht hoe de veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie kan worden verbeterd (Bron: BNdeStem.nl).


Trump: alleen getrouwde partners van VN-diplomaten zijn nog welkomlesbisch
In slechts 12% van de landen binnen de Verenigde Naties is het huwelijk opengesteld voor gays. Desondanks zegt de regering-Trump dat alleen getrouwde partners van een VN-diplomaat een visum krijgen als ze naar de Verenigde Staten willen verhuizen. Vanaf 1 oktober heeft de regering van Donald Trump nieuw beleid ingevoerd waarin staat dat partners van buitenlandse VN-diplomaten en andere hooggeplaatsten alleen welkom zijn als ze kunnen aantonen dat ze getrouwd zijn. Partners van diplomaten die nu al in de VS aanwezig zijn, moeten voor 31 december aantonen dat ze zijn getrouwd. Kunnen ze dat niet, dan moeten ze het land binnen dertig dagen verlaten. In veel landen is het voor koppels van hetzelfde geslacht niet mogelijk om te trouwen. Sterker nog: in slechts 12% van de landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties is dat mogelijk. In 2009 had de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, juist besloten dat ook ongetrouwde partners in aanmerking kwamen voor een visum. De regering-Trump heeft dit nu dus teruggedraaid. Het argument hierbij luidt nu dat heteroseksuele en homoseksuele koppels gelijk behandeld moeten worden. Voor heterokoppels geldt namelijk ook dat die getrouwd moeten zijn. Echter: dat kan in ieder land ter wereld. Samantha Power, een voormalig ambassadeur voor de VS bij de Verenigde Naties, noemt het nieuwe regels “onnodig wreed en onverdraagzaam”. Ook de VN zelf heeft de maatregel veroordeeld. “Koppels van hetzelfde geslacht hebben veel minder mogelijkheden als het aankomt op trouwen" (Bron: Winq.nl).Henny Bos benoemd tot hoogleraar
Henny Bos (1963) is benoemd tot hoogleraar Sexual and Gender Diversity in Families and Youth aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Haar oratie is getiteld: “Somewhere over the rainbow: werkelijkheid, nog steeds een droom, of iets er tussen in?” Henny Bos doet onderzoek naar roze gezinnen en naar jongeren die tot een seksuele minderheid behoren en/of gender-nonconform zijn. Bos is co-onderzoeker van de Amerikaanse National Longitudinal Lesbian Family Study (NLLFS), de langstlopende studie naar lesbische moeders die in de jaren tachtig via donorinseminatie een kind kregen. De NLLFS begon 31 jaar geleden met vraaggesprekken met de aanstaande moeders, waarbij de focus vooral lag op relaties tussen de ouders, ondersteuning uit hun omgeving, redenen en drijfveren voor zwangerschap, zorgen over stigmatisering en ‘coping’-strategieën. Bos kijkt niet alleen naar ouders van gelijk geslacht, maar ook naar transgender-ouderschap en co-ouderschapsconstructies tussen lesbische moeders en homoseksuele vaders. Door onderzoek naar deze gezinnen te doen wil zij meer inzicht krijgen in de relatieve invloed van gender, genetische verbanden en minderheidsstatus op de opvoeding en ontwikkeling van kinderen. Bos wil deze studies onder meer uitbreiden door te kijken naar veerkracht van ouders en kinderen en naar hoe ouders omgaan met, en hun nageslacht voorbereiden, op mogelijke ervaringen met homo- of transgenderdiscriminatie. Bij jongeren die tot een seksuele minderheid behoren of die gender-nonconform zijn, bestaat een groter risico op het ontstaan van psychische problemen zoals depressie, angst, verminderde eigenwaarde en suïcidale gedachten dan bij heteroseksuele en/of gender-conforme jongeren. Eerder onderzoek liet zien dat scholen een minder veilige omgeving zijn voor gender-nonconforme en homoseksuele adolescenten, wat gevolgen heeft voor hun psychisch welzijn. Deze gevolgen vragen om het ontwikkelen van interventies die heteroseksuele jongeren leren inzicht te krijgen in het mechanisme van heteronormativiteit en homofobe/transfobe onderdrukking, en hun negatieve houding en gedrag tegenover homoseksuele en gender-nonconforme jongeren te veranderen. Henny Bos is sinds 2000 aan de UvA verbonden, eerst als promovendus en docent en sinds 2012 als universitair hoofddocent. Tussen 2012 en 2017 combineerde ze haar functie aan de UvA met die van gastonderzoeker aan San Diego State University, University of Virginia en University of California in Los Angeles. In 2017 ontving Bos de Distinguished Scientific Contribution Award van de Division of Lesbian, Gay, Bisexual and Transsexual Psychology van de American Psychological Association (APA). Bos heeft een groot aantal publicaties op haar naam staan in verschillende peer-reviewed tijdschriften, onder meer in Journal of Sex Research, Journal of Health Psychology en Journal of Behavioral and Developmental Pediatrics. Ze is tevens lid van de redactieraad van verschillende vaktijdschriften, waaronder Journal of Lesbian Studies en Journal of GLBT Family Studies (Bron: COC.nl).


Thema’s uit veertig jaar emancipatiestrijd uitgelichtlesbisch
In 2018 bestaat IHLIA LGBT Heritage veertig jaar. Dit jubileum wordt feestelijk gevierd met de tentoonstelling With Pride, waarin de strijd voor lhbti-emancipatie van de afgelopen veertig jaar centraal staat. Van activisme tot burgerschap, van homofiel tot lhbti, van discriminatie tot wettelijke gelijkstelling. In verschillende werelden, met ieder een specifiek tijdsframe en thema, beleeft de bezoeker de turbulente geschiedenis van veertig jaar lhbti-emancipatie en wordt de sfeer van die jaren voelbaar. Bijzondere stukken uit de collectie van IHLIA en persoonlijke verhalen vanuit de gemeenschap scheppen een beeld van wat de emancipatiestrijd heeft opgeleverd voor lhbti’ers en voor de samenleving als geheel. Nederland vervult internationaal gezien een voortrekkersrol in het bereiken van gendergelijkheid en sociale acceptatie van lhbti’ers. Toch is er nog altijd geweld en discriminatie. De tentoonstelling biedt mogelijkheid tot reflectie: er is al veel progressie geboekt, maar er is ook een weg te gaan. Wat heeft de strijd opgeleverd? En waar moeten we nog naar streven? With Pride laat zien dat de lhbti-strijd onderdeel is van een bredere maatschappelijke verandering die niet alleen een minderheid, maar ons allemaal aangaat. Om een zo divers mogelijk publiek te bereiken, trekt With Pride na de centrale expositie in de OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam) met een reizende tentoonstelling door het land. De tentoonstelling is in de OBA Oosterdok te zien van 8 november 2018 t/m 25 januari 2019.


Amerikaanse zangeres Daya komt uit de kast als biseksueel
De Amerikaanse zangeres Daya, bekend van nummers als ‘Don’t Let Me Down’ en het onlangs uitgebrachte ‘Safe’ is via Instagram uit de kast gekomen als biseksueel. De zangeres schrijft in een post op Instagram: “Ik ben er trots op een biseksueel lid te zijn van de LHBTQ-gemeenschap. Hoewel het niet altijd gemakkelijk is geweest, weet ik hoe bevoorrecht ik ben dat ik de afgelopen tijd samen was met een meisje waarvan ik heel veel hou.” De zangeres heeft ook advies voor haar volgers. “Blijf authentiek, praat erover met mensen die je vertrouwt, weet dat je geliefd bent en dat ik aan je denk. Ben vrij, ben gay en ben wild” (Bron: Winq.nl).Amstelveen wordt regenbooggemeente
De Gemeente Amstelveen ondertekende in oktober een intentieverklaring met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) om een regenboogstad te worden. Daarmee geeft Amstelveen aan gezamenlijk beleid te willen ontwikkelen voor het bevorderen van de sociale veiligheid, weerbaarheid en acceptatie van lhbti-personen in Amstelveen. Wethouders Floor Gordon en Marijn van Ballegooijen (Emancipatie en Discriminatie): “De uitnodiging van het ministerie komt op het juiste moment. Wij gaan samen met direct betrokkenen in de stad een diversiteitsaanpak ontwikkelen en willen deze periode meer politieke aandacht voor onder andere de acceptatie van ’lhbti-personen. In Amstelveen is iedereen gelijkwaardig en heb je de vrijheid om jezelf te zijn. Waar die vrijheid beknot wordt, er gediscrimineerd wordt of zelfs mensen niet veilig zijn, treden we actief op. Door samenwerking met andere gemeenten en het ministerie kunnen we gebruik maken van kennis en ervaring van anderen op het gebied van acceptatie van diversiteit in seksualiteit en gender” (Bron: Amstelveen.nl).


Oprichting CDA Pride Netwerk
Ter gelegenheid van Coming Out Dag, maakte het CDA bekend dat het netwerk CDA Pride is opgericht. Dat betekent dat nu zes politieke partijen in ons land een regenboognetwerk hebben. Het CDA Pride Netwerk zegt te staan ‘voor een CDA waar ieder zich thuis kan voelen, dat op komt voor minderheden en waar je vrij bent in wat je gelooft en wie je lief hebt.’ Het netwerk wil verder ‘het beeld van het CDA bij de LHBTI-community en sympathisanten verbeteren en interne discussies over emancipatie’ bevorderen. Het netwerk ‘kan als contactpersoon voor maatschappelijke organisaties en andere regenboognetwerken binnen andere partijen en binnen de EPP* fungeren. Het netwerk kan als klankbord fungeren over CDA-standpunten dan wel maatschappelijke discussies binnen de partij aan jagen. Met leden vanuit het hele land en goed geworteld in de maatschappij heeft het netwerk ook een antennefunctie voor de partij.’ Met de oprichting van CDA Pride zijn er nu zes politieke partijen met een regenboognetwerk. Dat zijn verder: Pride66 (D66), Roze Links (GroenLinks), Pvda Roze Netwerk, Rood over Roze (SP) en het VVD Thematisch Netwerk LHBT. Voor meer informatie: www.cda.nl/pride/ (Bron: COC.nl).
*EPP = de Europese koepel van christendemocratische partijen, waar het CDA bij aangesloten is.


Smashing COC Toernooilesbisch
18 november is het weer tijd voor het Smashing COC tennistoernooi in de gezellige Fablohal! Het toernooi is voor spelers van alle niveaus maar kennis van de spelregels en enige ervaring is wel gewenst. Je speelt steeds een half uur met en tegen verschillende spelers, de speler met de meeste games is de winnaar. Het toernooi draait voornamelijk om de gezelligheid en er zijn dan ook geen grote prijzen of punten voor de ranking te verdienen, sterker nog je hoeft niet eens lid te zijn van de KNLTB. Na het toernooi is er een gezellige nazit met prijsuitreiking en kun je eventueel blijven eten. Ook wanneer je niet aan het toernooi mee wilt doen, maar wel de deelnemers wilt komen aanmoedigen, of gewoon voor de gezelligheid wilt komen, ben je natuurlijk van harte welkom.
Locatie: Fablo Tennishal, Marcelisvaartpad 11, Haarlem. Tijd: 15.00 uur, inloop vanaf 14.30 uur. Leden van COC Kennemerland betalen €10,- p.p., niet leden betalen €12,50 p.p. Deelname op eigen risico. Deelname Buffet €11,50 p.p. Inschrijven: https://coc-kennemerland.nl/events/smashing-coc-toernooi-2


Regenboogvlag kan uit: Emmen is regenbooggemeente
De gemeente Emmen gaat voortaan door het leven als regenbooggemeente. De provincie was als eerste van Nederland een regenboogprovincie, Emmen volgt nu die lijn. "Hiermee komt een extra impuls voor beleid rond lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders", aldus CDA-raadslid Paulien Mellema. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde in met een motie om Emmen te benoemen tot regenbooggemeente. En dat is volgens raadslid Mellema hard nodig. "Een jaar geleden bleek dat in oktober nog geen enkele melding was gedaan van discriminatie gerelateerd aan geaardheid", licht Mellema toe. "En dat is best zorgelijk, aangezien landelijk de teller toen op 1.300 incidenten stond en wij verschillen in Emmen niet zoveel ten opzichte van de rest van Nederland." Er mag dus geconcludeerd worden dat de meldingsbereidheid niet groot is onder LHBT's. Mellema zegt dat er bij haar fractie al enkele incidenten gemeld zijn van discriminatie. Denk hierbij aan schelden, iemand achtervolgen en bedreigen. "Afgelopen juni heeft het COC Groningen en Drenthe een peiling gehouden, toen bleek dat er wel degelijk incidenten waren maar dat niemand melding heeft gedaan", vertelt Mellema. Het blijkt dat 90% van LHBT's geen melding doet van incidenten. Het CDA-raadslid noemt de lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders een ongrijpbare groep: "De volgende stap is om de problemen in kaart te krijgen. Daar moet het huidige beleid op aangepast worden." Emmenaren gaan merken dat de gemeente is uitgeroepen tot regenbooggemeente. Het college gaat nu om tafel met onder andere het COC. In het voorjaar van 2017 komt er een verbeterplan voor de positie van LHBT's, dan wordt bekend welke concrete acties er genomen worden.


Blokkeren LHBTI-advertenties door Facebook is zorgelijk
Facebook labelt LHBTI-advertenties als politiek, met blokkering tot gevolg. Dat blijkt uit een artikel van de Washington Post. Het COC vindt het een uiterst zorgelijke ontwikkeling en roept het sociale mediabedrijf op om een einde aan het beleid te maken. “Een advertentie voor bijvoorbeeld een LHBTI-filmavond blokkeren terwijl er wel geadverteerd mag worden voor een reguliere filmavond, is discriminatie”, zegt COC-voorzitter Tanja Ineke. “Ik vind dit een uiterst zorgelijke ontwikkeling en roep Facebook op er direct een einde aan te maken.” Het COC vreest consequenties van het Facebookbeleid voor LHBTI-jongerenevenementen als Paarse Vrijdag en Jong&Out en voor diverse Pride-evenementen, die vaak op Facebook gepromoot worden. Uit het Washingtong Post-artikel blijkt dat het Facebooksysteem, dat bepaalt of een advertentie een politieke boodschap heeft, ook reclame van LHBTI-organisaties in de ‘politieke’ categorie plaatst, terwijl ze geen politieke lading hebben. Gevolg is dat de LHBTI-advertenties geblokkeerd worden. De directeur van de Amerikaanse LHBT-organisatie LGBT Network vertelt in de Washington Post dat Facebook sinds het voorjaar zo’n vijftien van zijn advertenties blokkeerde. Hij wilde reclame maken voor evenementen als een concert op het strand en een Pride Parade. De beheerder van de Facebookpagina over de historische Stonewall Bar in New York, zegt tegen de Post dat Facebook zoveel advertenties heeft geblokkeerd dat hij is gestopt met het gebruik van de woorden “LGBT” en “gay”. Toen de man zich daarover bij Facebook beklaagde, bevestigde het bedrijf dat het LHBTI-advertenties beschouwt als politiek getint. Het is onbekend of Facebook het nieuwe advertentiebeleid ook in Nederland heeft ingevoerd. COC Nederland heeft nog geen ervaring met geweigerde advertenties, maar hoort graag van personen en organisaties die dat wel hebben (Bron: COC.nl).


REGENBOOG MONITOR 2018: hoe scoort jouw gemeente?lesbisch
COC Midden-Nederland presenteerde op Coming Out Dag de Regenboog Monitor 2018. Voor de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen maart tekende het COC in 26 gemeenten in Midden-Nederland met diverse politieke partijen een Regenboog Stembusakkoord. In deze rapportage wordt beoordeeld in hoeverre ondertekenaars daadwerkelijk in actie zijn gekomen na hun handtekening. Met een handtekening onder een Regenboog Stembusakkoord beloofden veel politieke partijen in de aanloop naar de verkiezingen zich specifiek in te zetten lesbisch, homoseksuele, biseksuele, trans- en intersekse (LHBTI) personen in hun gemeenten. Nu ruim een half jaar later komt COC Midden-Nederland met de Regenboog Monitor 2018 om in kaart te brengen wat er sinds die handtekening en de verkiezingen is gedaan met de beloften uit het akkoord. In de rapportage scoren negen gemeenten een ‘voldoende’, vijftien gemeenten zijn beoordeeld als ‘matig’ en zelfs twee gemeenten ‘slecht’. “Ik ben heel trots op onze eerste editie van de Regenboog Monitor die we voortaan jaarlijks op Coming Out Dag gaan uitbrengen. Op deze manier brengen we helder in kaart wat er in gemeenten is ondernomen voor LHBTI’s na het tekenen van ons akkoord. Wij zijn we ons ervan bewust dat in sommige gemeenten nieuwe coalities pas net van start zijn. Daarom zien we onze rapportage ook als een extra aanmoediging en een herinnering aan de handtekening die is gezet. Inmiddels zijn we al in aantal gemeenten uitgenodigd om te adviseren en ondersteunen bij de uitrol van de akkoorden of onderdelen daaruit. Ook in de overige gemeenten doen we dit graag”, aldus Simon Timmerman, voorzitter COC Midden-Nederland. Om te komen tot een beoordeling per gemeente heeft het COC onderzoek gedaan. Per gemeente zijn de coalitieakkoorden nagekeken of er iets was terug te vinden over het Regenboog Stembusakkoord of speciale aandacht voor LHBTI. Daarnaast zijn de gemeentelijke websites onderzocht naar moties of andere berichten hierover. Tot slot zijn ook alle ondertekenaars gevraagd een korte vragenlijst in te vullen over hoe het in hen gemeente is verlopen na het tekenen van het akkoord. Per gemeente is vervolgens een opsomming gemaakt van de onderzoeksresultaten. Voor de beoordeling is er gekeken naar de resultaten in combinatie met de mogelijkheden van ondertekenaars binnen een eventuele coalitie, om vervolgens een gemeente te bestempelen als ‘goed’, ‘voldoende’, ‘matig’ of ‘slecht’. Bekijk hier de Regenboog Monitor 2018 (pdf) (Bron: COC.nl).


Referendum tegen homohuwelijk in Roemenië is mislukt
In Roemenië is het referendum over een grondwetswijziging om het homohuwelijk tegen te houden, mislukt. De vereiste opkomst van 30 procent is bij lange na niet gehaald. In twee dagen tijd ging slechts 20 procent van de ruim 18 miljoen kiesgerechtigden stemmen. Roemeense stellen van hetzelfde geslacht kunnen nu al niet trouwen. Om er zeker van te zijn dat dat in de toekomst niet verandert, had de Coalitie voor de Familie, een samenwerkingsverband van religieuze en conservatieve groeperingen, het referendum georganiseerd. In de wet wordt het huwelijk nu ‘een verbintenis van echtgenoten’ genoemd. De Coalitie voor de Familie wilde dat vervangen door ‘een verbintenis tussen man en vrouw’. ‘De volgende keer zullen we slagen’, zei Coalitie voor de Familie-woordvoerder Mihai Gheorghiu tegen Radio Free Europe, die door liet schemeren dat de groep opnieuw zal proberen een referendum te organiseren. ‘Laten we blij zijn voor deze dag, de christelijke stem bestaat.’ De groep gaf eerder een verklaring af waarin de media, politici en lokale overheden de schuld kregen van de lage opkomst en beschuldigde hen van een ‘enorme desinformatiecampagne’. De boycot waartoe de tegenstanders opriepen was volgens de Coalitie voor de Familie ‘in de eerste plaats gericht was tegen de christenen in Roemenië’. Vlad Viski van de LGBT-rechtengroep MozaiQ is opgetogen over het mislukken van het referendum: ‘De Roemenen wijzen verdeeldheid en het elkaar haten af. Het is een overwinning voor de Roemeense democratie en bovendien verwierpen Roemenen de betrokkenheid van de orthodoxe kerk bij de seculiere zaken van de staat’, aldus Viski tegen Radio Free Europe. Volgens tegenstanders heeft de sociaaldemocratische regeringspartij PSD alleen maar toestemming heeft gegeven voor het referendum om de aandacht af te leiden van de grootschalige corruptieschandalen waar de partij in is verwikkeld. Het tweedaagse referendum kostte volgen ambtenaren 40 miljoen dollar (Bron: RozeGolf.net).Symposium over de roze geschiedenis in archievenlesbisch
Op 3 november organiseren Regionaal Archief Tilburg en COC Tilburg-Breda en omgeving het symposium ‘ Uit de kast’ over het onderzoek naar seksuele en genderdiversiteit in archiefbronnen. Doordat het leven van LHBTI’s zich tot voor kort grotendeels in het verborgene afspeelde, is er nog vrij weinig bekend over hun leven in vroeger tijden. Helaas is het zo dat wat onzichtbaar is in de samenleving, ook in meer of mindere mate onzichtbaar is in archieven. Dit symposium laat zien hoe archiefbronnen de geschiedenis van de LHBTI’s onthullen en onderbouwen. Aanleiding voor het symposium is het onderzoek dat schrijver en onderzoeker Luc Brants doet – in opdracht van het COC Tilburg-Breda en omgeving – naar de manier waarop er in Tilburg vroeger met seksuele en genderdiversiteit werd omgegaan. De enige informatie daarover in Tilburg gedurende de periode 1910-1971 is terug te vinden in de dagrapporten van de diverse politieposten en de recherche. Het betreft onder andere seksuele contacten in urinoirs en andere openbare ruimten. Brants kreeg bij zijn onderzoek hulp van enkele vrijwilligers van het archief die meters dagrapporten hebben doorgenomen op zoek naar materiaal over die activiteiten. Regionaal Archief Tilburg wil niet alleen het wetenschappelijk gebruik van archieven stimuleren, maar vindt ook dat het archief maatschappelijk relevant behoort te zijn. De middag brengt een aantal onderzoekers samen. In zijn lezing Van Willem II tot Roze Maandag. De zichtbaarheid van homoseksualiteit in Tilburg vertelt Luc Brants over zijn Tilburgse onderzoek en de voorlopige resultaten daarvan. Maaike de Haardt, hoogleraar Religie en Gender, belicht in ‘Wie zijn geschiedenis vergeet….’ het belang van geschiedenis en onderzoek voor LHBTI’s. Historicus en schrijver Alex Bakker vertelt in Transgender in Nederland. Een buitengewone geschiedenis over de veranderde beeldvorming van transgenders. Moesten transgenders in de jaren vijftig en zestig nog dankbaar zijn dat een psychiater hen niet opnam in een inrichting of elektroshock toediende, tegenwoordig worden transgenders steeds meer gezien als moedige mensen die zichzelf durven zijn. Zes decennia aan fysieke behandelmogelijkheden, veranderende beeldvorming, maatschappelijke opinies, juridische ontwikkelingen en verschuivende identiteiten komen voorbij. Bakker gaat ook in op het gebruik van archieven en oral history bij zijn onderzoek. Eric Heijselaar, medewerker Stadsarchief Amsterdam, schetst in zijn lezing Van Bonefluijter tot goed zedelijk gedrag een beeld van repressie van homoseksuelen door de eeuwen heen. Daaropvolgend vertelt hij over de emancipatiebeweging en de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor paren van gelijk geslacht. Heijselaar zal extra aandacht besteden aan zijn onderzoek in het archief van de Beoordelingscommissie Inzake Goed Zedelijk Gedrag Gemeentepersoneel. Hij ontwikkelde ook een nieuwe manier om in het Notarieel archief te zoeken en zal deze toelichten. Door deze zoekmanier stuitte hij op een nog onbekend achttiende-eeuws woord voor homoseksueel, Bonefluijter. Ook het IHLIA, de erfgoedorganisatie die zich bezighoudt met het verzamelen en toegankelijk maken van informatie over en van de LHBTI-gemeenschap, mag niet ontbreken op het symposium. Lonneke van den Hoonaard, directeur van het IHLIA, vertelt over veertig jaar IHLIA: archiveren en zichtbaar maken van de LHBT-geschiedenis. Journaliste Toni Boumans gaat in haar lezing Een schitterend vergeten leven in op haar onderzoek naar het leven van celliste, dirigente en verzetsvrouw Frieda Belinfante.
Datum: zaterdag 3 november 2018 – 13.00-17.00 uur. Locatie: Regionaal Archief Tilburg – Kazernehof 75 te Tilburg. Aanmelden tot en met 1 november via mail info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Uit de kast! Deelname is kosteloos.


lesbisch
Gay&Lesbian Nightlife in the Netherlands - Help mee met het project
Tijdens de Maand van de Geschiedenis in oktober presenteert IHLIA een speciaal online platform rondom het thema van 2018, opstand. Met behulp van de community gaan we proberen de opkomst en bloeiperiode van de homohoreca te beschrijven op Historypin.
Heb je verhalen die je wilt delen, feiten die je aan kunt vullen, of heb je nog memorabilia in een ouwe doos zoals lucifersdoosjes, consumptiebonnen, bierviltjes, aanstekers of bingokaarten met daarop de naam van je favoriete uitgaansgelegenheid, help dan mee onze subversieve, radicale en flamboyante geschiedenis te beschrijven.


Rechters India schrappen oud-koloniale strafwet op homoseks
Het Indiase Hooggerechtshof heeft in een historische uitspraak besloten dat seks tussen mensen van hetzelfde geslacht niet meer strafbaar is. De uitspraak is een overwinning voor de LHBT-gemeenschap in het land met bijna 1,3 miljard inwoners. De hoge rechters zetten een streep door een 157 jaar oude wet die stamde uit de tijd van de Britse koloniale overheersing, de zogenoemde section 377-wet. In die wet was opgenomen dat op ‘onnatuurlijke overtredingen’ een celstraf van maximaal tien jaar stond. Seks tussen mensen met hetzelfde geslacht werd beschouwd als zo’n overtreding. In 2009 werd de wet uit 1861 al eens geschrapt door het regionale Hooggerechtshof van Delhi, waarna seks tussen hetzelfde geslacht voor het eerst even legaal was in India. Dat besluit werd door het nationale Hooggerechtshof vier jaar later weer teruggedraaid. Die gaf aan dat het parlement moest beslissen over het afschaffen of aanpassen van de wet. Het parlement gaf de zaak vervolgens weer terug aan de rechters om een oordeel te vellen. De huidige zaak werd aangekaart bij het Hooggerechtshof via een petitie van vijf homo’s en lesbiennes. Zij hadden vanwege de wet de angst dat ze ieder moment door de politie lastiggevallen of vervolgd konden worden. De vijf rechters stemden unaniem voor afschaffing van de wet. ‘Elke seksuele relatie met wederzijdse instemming tussen twee volwassen – homo, hetero of lesbienne – kan niet worden beschouwd als ongrondwettelijk’, zei de Indiase opperrechter Dipak Misra bij het voorlezen van de uitspraak.
LHBT’ers, bekende Indiërs en activisten reageren op sociale media verheugd op het besluit van het Hooggerechtshof. Bollywood-producent Karan Johar vindt dat er geschiedenis was geschreven. ‘Zo trots. Dit is een enorme opsteker voor de mensheid en gelijke rechten. Het land krijgt zijn zuurstof terug’, twitterde hij. Activist Shashi Bhushan zei zich door de uitspraak eindelijk een ‘gelijke burger’ te voelen. ‘Wat er in onze slaapkamer gebeurt, is vanaf nu aan ons.’ Meenakshi Ganguli, de directeur van Human Rights Watch in Zuid-Azië, bedankte via Twitter ‘iedereen die hiervoor gevochten heeft en die durfde op te staan tegen het slechtste soort vooroordeel’ (Bron: RozeGolf.net).


lesbisch
Schotland roept homohaters op: hou op met geweld en gescheld
In Schotland is een billboardcampagne te zien met posters waarop homofobie en transfobie wordt aangepakt. De campagne is bedacht door de Schotse overheid in samenwerking met de politie, om geweld tegen te gaan. De posters zijn vormgegeven als brieven, waarin transfobe en homofobe mensen worden geconfronteerd met hun vooroordelen. Een van de posters bevat de volgende tekst: “Beste transfoben, denk je dat het goed is om mensen lastig te vallen op straat? Om transgender mensen omver te duwen in clubs? Om ze online te vernederen, intimideren en bedreigen? Nou, wij niet. Daarom zullen we je aangeven als we zien dat je anderen geweld aandoet. Wij geloven dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Behalve wanneer ze haat verspreiden.” De posters eindigen met een oproep: “Hate crime. Report it to stop it.” Een andere poster roept homofobe mensen tot de orde. “Beste homofoben, wij hebben een fobie voor jouw gedrag. Als je mensen treitert om wie ze liefhebben, scheldwoorden gebruikt die we hier niet gaan opschrijven of wanneer je geweld gebruikt omdat je het niet leuk vindt dat mensen hand in hand lopen, moet je je zorgen gaan maken. Als we jou iemand zien of horen misbruiken, dan bellen we de politie. In dit land leeft liefde, geen haat.” Er zijn ook nog posters waarin haters in het algemeen worden aangesproken, en er zijn posters die zijn gericht op racisten en op mensen die gehandicapten belachelijk maken. Belangenorganisatie Stonewall Scotland heeft de overheid geprezen voor de campagne (Bron: Winq.nl).


Ellie Lust voor het blok gezet: weg bij de politie
Met pijn in het hart heeft Ellie Lust haar werk voor de politie opgegeven om te kiezen voor een tv-carrière. Dit vertelt ze in een interview in Het Parool. Ze voelt zich voor het blok gezet omdat ze moest kiezen, van haar werkgever. De politieleiding stelde Ellie Lust voor de keuze: of werken voor de politie, of minder vaak met je hoofd op tv. Sinds Elle meedeed aan Wie Is De Mol? is ze een graag geziene gast in tv-programma’s. Haar rol in Opsporing Verzocht sloot nog wel aan bij haar werk als woordvoerder bij de Amsterdamse politie, maar ze maakte bijvoorbeeld ook een programma over de politie in het buitenland, Ellie op Patrouille. n het interview met Het Parool vertelt Ellie: “Ik dacht: het kan toch niet wáár zijn, mijn pistool inleveren, en mijn legitimatie, en mijn uniform - ik zág het mezelf niet doen. Want ik bén toch van de politie? En ik wil niet zielig doen, maar ik wil wel eerlijk zeggen hoe het is gegaan. Het heeft me zo ontzettend veel pijn gedaan.” Bij de politie was Ellie niet te handhaven als woordvoerder, vond de leiding. “Het blijf-scenario was: we gaan een passende functie voor je vinden binnen het korps. Het woordvoerderschap werd daar al niet meer in genoemd. Een blijf-scenario waar ik dus ook nooit voor zou kiezen.” Ellie werkte sinds 1987 bij de Amsterdamse politie. Ze was wijkagent en vanaf 2007 ging ze als woordvoerder aan de slag. Ze was de grondlegger van Roze in Blauw, een netwerk voor LHBTQ’s bij de politie. Ze houdt een naar gevoel over aan haar vertrek: “Ik ben een integer mens en ik voel me niet integer behandeld. Ik kon al niet meer blijven.” Wat Ellie concreet gaat doen op tv, is nog niet bekend gemaakt. Of ze zich blijft inzetten voor de belangen van gays en alle andere gezindten van de alfabetgemeente, ook niet. Naast haar werk voor Roze in Blauw werkte Ellie mee aan de documentaire Proud to be Your Friend van Chris Belloni. Ook ontving zij in 2011 de Bob Angelo penning en in datzelfde jaar werd Lust uitgeroepen tot lesbiCOONingin door Stichting Ondersteboven. In 2015 won zij de Kleurrijke Top 100 prijs, in 2016 het Roze Lieverdje en in 2017 kreeg zij de Jos Brink Oeuvreprijs, toegekend vanuit het ministerie van OCW (Bron: Winq.nl).Nederland spreekt Rusland aan op vervolging gays
Vijftien lidstaten van de OVSE, waaronder Nederland, zijn een procedure gestart tegen Rusland. Al meer dan een jaar worden homoseksuelen vervolgd, gemarteld en vermoord in de autonome Russische staat Tsjetsjenië. Rusland wordt nu opgeroepen de homovervolging aan te pakken. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) is een zwaarwegende procedure gestart die lidstaten de mogelijkheid biedt andere lidstaten aan te spreken wanneer die de mensenrechten niet naleven. De procedure heet Vienna Mechanism en is vernoemd naar het hoofdkantoor van de OVSE in Wenen. Rusland is ook lid van de OVSE. Het land wordt nu op het matje geroepen om iets te doen aan de houding ten opzichte van de vervolging van homoseksuelen in Tsjetsjenië. Volgens Russische homoactivisten worden homo’s vervolgd, gemarteld en vermoord. Begin 2017 zou de politie meer dan honderd vermeende homoseksuelen hebben opgepakt. Hoewel de bronnen niet bevestigd zijn, zouden enkele honderden mannen slachtoffer zijn geworden. Er is sprake van concentratiekampen waar homoseksuelen gevangen zouden zitten. De betrokken landen, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, IJsland, Ierland, Letland, Litouwen, Nederland, Noorwegen, Zweden, Groot-Brittannië, de VS en Canada, hebben Rusland een ultimatum gesteld. Voor 10 september moet het land reageren en vertellen hoe zij de schending van de mensenrechten in Tsjetsjenië willen aanpakken (Bron: Winq.nl).Lesbische/bi vrouwengroep Den Haag (25 - 45 jaar), kom erbij!
Er is een nieuwe vrouwenkring (dekringen.nl) gestart in Den Haag e.o. voor vrouwen van ca 25 tot 45 jaar. De bijeenkomsten zijn maandelijks bij één van ons thuis of we trekken erop uit. Bij activiteiten die we graag willen ondernemen moet je denken aan een boottocht maken, wandelen, uit eten, samen koken, thema bespreken, film, museum, iets sportiefs ondernemen of een keer naar een vrouwencafé gaan. Zoek je gezelligheid, heb je zin om met andere lesbische vrouwen iets te ondernemen en houd je van een goed gesprek op zijn tijd, maak dan kennis met ons en kijk of deze groep ook iets voor jou is. Neem contact met ons op via vrouwen.haaglanden@dekringen.nl.Roemenië verbiedt huwelijk tussen twee mannen of twee vrouwenlesbisch
Met een grondwetswijziging heeft de regering van Roemenië bepaald dat het huwelijk alleen een verbintenis is tussen een man en een vrouw. Hiermee is het onmogelijk geworden het huwelijk open te stellen voor mensen van hetzelfde geslacht. Een ruime meerderheid van de Roemeense senaat stemde voor deze grondwetswijziging. Om de wijziging door te voeren, moet de bevolking zich hierover uitspreken in een referendum. Een meerderheid van de bevolking is tegen de openstelling van het huwelijk, dus het is nu al duidelijk dat de wijziging er ook daadwerkelijk komt. Belangenorganisaties hebben woedend gereageerd op de voorgenomen grondwetswijziging. Een activist zegt: “Het is een verschrikkelijke dag voor Roemenië en onze gemeenschap. Roemenië richt zich niet op de Europese waarden, maar laat zich beïnvloeden door de Orthodoxe kerk.” Roemenië is sinds 2007 lid van de Europese Unie. Naast Roemenië is het huwelijk niet toegankelijk voor M/M en V/V in Polen, Kroatië, Moldavië, Servië en Bulgarije (Bron: Winq.nl).‘Facebook weigert foto van project op expo over homogeweld’
Een foto van een videoproject van kunstenaar Maurice Nuiten, gemaakt op de tentoonstelling ‘Kwetsbaar Verlangen’ in Dordrecht, is geweigerd door Facebook. Curator Sandro Kortekaas van galerie MooiMan plaatste de foto, waarop alleen de benen van twee mannen te zien zijn. Hij mag dertig dagen geen gebruik maken van alle diensten van Facebook en messenger. Ook kan hij niet in beroep gaan bij Facebook omdat die zijn bezwaar niet accepteert. ‘Voor mij is het een raadsel’, zegt Kortekaas, ‘Je wordt ineens afgesloten van tal van middelen om te kunnen communiceren, zonder opgave van reden. De getoonde foto is namelijk conform richtlijnen van Facebook. Want waarom heeft Facebook hier nu ineens moeite mee? De hele expositie gaat over trots zijn wie je bent, intimiteit durven te tonen als reactie op homogeweld.’ ‘Wat nu nog veel erger is, is dat Facebook daar nog een schepje bovenop doet door het verbieden van een foto van twee mannen die elkaar liefhebben. Dat is een schending in het uiten van vrijheid en expressie. Dat toont aan dat een Pride nog steeds noodzakelijk is' (Bron: RozeGolf.net).Er zit een regenboogvlag in de Spider-Man game en de mensen zijn blij
“Soms heb je aan iets kleins al genoeg om te laten zien dat je geeft om inclusiviteit.” Dit is een van de reacties op een leuk detail in de nieuwe Spider-Man game: de superheld klautert langs een regenboogvlag. Onlangs lanceerden Marvel en Playstation een gloednieuwe Spider-Man game. De game zit vol grappige en bijzondere vondsten en details.
Enkele spelers van het spel vonden het leuk dat ergens in de game, Spider-Man PS4 genaamd, een regenboogvlag aan de gevel hing van een gebouw. Een zekere Saladin Ahmed was een van de eersten die het was opgevallen en hij schreef hierover: “Het is geen radicale zet, maar het betekent toch iets. Dertig jaar geleden speelde ik al Spider-Man games met jongens die continu homofobe beledigingen naar elkaar riepen. Dit is... anders.” Een van de ontwikkelaars van de game, Ryan Benno, antwoordde Ahmed en vertelde dat de regenboogvlag opzettelijk is toegevoegd. “Het is belangrijk dat iedereen zich vertegenwoordigd voelt. Vandaar die vlag, al is het maar een klein gebaar.” Tot slot had iemand nog een nieuwe naam bedacht voor de superheld: ‘sPRIDErman’ (Bron: Winq.nl).

lesbisch
Roze Golf ook als podcast beschikbaar
De Roze Golf is nu ook als podcast beschikbaar. Luisteren naar de Roze Golf kan via Stitcher en via iTunes (Bron: RozeGolf.net).


Andreaspenning voor Josee Rothuizen
Josee Rothuizen heeft op 21 september de Andreaspenning van de stad Amsterdam ontvangen vanwege haar inzet voor de LHBTI-gemeenschap en de groep 50-plussers in het bijzonder. Ze kreeg de Andreaspenning uit handen van wethouder van Diversiteit Rutger Groot Wassink na de opening van de Roze Hallen, een zelfbouwproject van een groep LHBTI’ers in Amsterdam. Josee Rothuizen heeft zich zowel tijdens als na haar professionele carrière ingezet voor de LHBTI-gemeenschap. Ze is werkzaam geweest bij COC Nederland en Movisie. Daarnaast is ze initiatiefnemer van de Amsterdamse Pink Postcode-borrels (LHBTIQ+ ontmoetingen in de buurt) en Mokum Roze (het platform voor roze ouderen). Zij is medeoprichter van het GALA (Gay and Lesbian Amsterdam) Koor, bestuurder van de Stichting Amsterdam Gay Pride en lid van de Raad van Toezicht bij EduDivers, het kenniscentrum voor scholen en seksuele diversiteit. Sinds 2013 is ze betrokken bij OutForever, dat recentelijk het Roze Hallen-project realiseerde: een zelfbouwproject voor mensen uit de LHBTI-gemeenschap, ouder dan 55 of met een zorgindicatie. In 2011 ontving Josee Rothuizen een Koninklijke onderscheiding voor haar tomeloze inzet voor de emancipatie van homomannen en lesbische vrouwen, onder andere als voorzitter van het Landelijk Platform Homoseksuele Ouderen. De Andreaspenning wordt toegekend aan personen die grote prestaties hebben verricht op sociaal, cultureel, maatschappelijk of economisch gebied voor Amsterdam met een landelijke uitstraling. En voor personen die zich minimaal tien jaar als vrijwilliger voor een maatschappelijk doel hebben ingezet. De Andreaspenning werd eerder aan vertegenwoordigers van de LHBTI-gemeenschap uitgereikt, t.w. aan Dolly Bellefleur, Wim Bos, Cees Meynen en Hans Wijtenburg (Bron: COC.nl).


IND voert het nieuwe LHBTI-asielbeleid niet uit
De IND voert het nieuwe asielbeleid voor LHBTI’s niet uit. Dat schrijft COC Nederland in een brief aan de Tweede Kamer. COC Nederland noemt de handelwijze van de IND ‘onbegrijpelijk en onacceptabel’ en roept staatssecretaris Mark Harbers (Asiel) op om er direct verandering in te brengen. “LHBTI-asielzoekers hebben niets aan nieuw beleid als de IND het niet uitvoert”, aldus COC-voorzitter Tanja Ineke. “De IND lijkt geen boodschap te hebben aan een besluit van de eigen staatssecretaris en een royale Kamermeerderheid. Dat is onbegrijpelijk en onacceptabel. Er moet direct verandering in komen.” Op 4 juli presenteerde staatssecretaris Harbers het nieuwe LHBTI-asielbeleid. Belangrijkste wijziging is dat van LHBTI-asielzoekers geen ‘proces van bewustwording en zelfacceptatie’ meer verwacht wordt. Voor de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) was dit sinds 2015 het belangrijkste criterium om te bepalen of een asielzoeker LHBTI is. COC-onderzoek toonde aan dat het gaat om een ondeugdelijk stereotype waarmee niet kan worden vastgesteld of een asielzoeker LHBTI is. Veel LHBTI asielzoekers hebben een dergelijk proces niet doorgemaakt of begrijpen niet wat er mee bedoeld wordt. Daarom werd het beleid in juli door Harbers gewijzigd. Uit jurisprudentie van de afgelopen twee maanden blijkt dat de IND zich in rechtszaken nog steeds ten onrechte beroept op het afgeschafte, stereotiepe criterium en daarbij uitspreekt dat het beleid niet is gewijzigd. De IND wijst in totaal bijna veertig procent (37%) van de door het COC onderzochte LHBTI-asielverzoeken af. In bijna alle gevallen (85%) is dat omdat niet geloofd wordt dat ze LHBTI zijn. Het verzoek van een Afrikaanse asielzoeker werd bijvoorbeeld afgewezen omdat hij ‘zonder enige scrupules zijn homoseksualiteit omarmde.’ In de brief aan de Tweede Kamer vraagt het COC ook om het voor LHBTI-vluchtelingen uit Oekraïne en Cuba eenvoudiger te maken om in Nederland asiel te krijgen. Ook belangenorganisatie LGBT Asylum Support pleit ook voor. De Nederlandse regering beschouwt Oekraïne als een ‘veilig land van herkomst’, wat betekent dat mensen uit dat land in beginsel geen asiel in Nederland krijgen. Het COC wijst er op dat Oekraïne volgens gezaghebbende mensenrechtenorganisaties niet veilig is voor LHBTI’s. Het COC wil daarom dat er voor LHBTI’s een uitzondering op het veiligelandenbeleid wordt gemaakt. De situatie voor LHBTI’s op Cuba is nog steeds ronduit slecht. LHBTI’s en activisten worden er onderdrukt, bedreigd, mishandeld en hun leven loopt gevaar. Volgens staatssecretaris Harbers valt de situatie op Cuba wel mee. Het COC wil dat er onderzoek komt naar de situatie van LHBTI’s op Cuba en en dat Cubaanse LHBTI’s eenvoudiger asiel in Nederland kunnen krijgen. Afgelopen jaar vroegen naar schatting vierhonderd Cubaanse LHBTI’s asiel in Nederland. Tot nu toe werden al hun verzoeken afgewezen (Bron: COC.nl).

lesbisch
Twee zoenende Maleisische vrouwen krijgen stokslagen
Twee Maleisische vrouwen zijn in het openbaar bestraft wegens het aangaan van een seksuele relatie met elkaar. De vrouwen van 22 en 32 kregen, terwijl ze op stoelen vastgebonden zaten voor hun rechters, ieder 6 stokslagen op de rug. Het lesbische stel was berecht volgens islamitisch recht. Meer dan honderd mensen waren getuige van de uitvoering van de straf. Een justitie-woordvoerder zei dat de stokslagen vooral opvoedkundig waren en niet pijnlijk. De vrouwen zouden berouw hebben getoond. De vrouwen werden in april dit jaar aangehouden in Dungun in de conservatieve deelstaat Terengganu. Ze werden betrapt, terwijl ze zaten te zoenen in een auto. Ze werden ook veroordeeld tot het betalen van een boete van omgerekend 690 euro elk. Mensenrechtenactivisten hebben onmiddellijk alarm geslagen en de stokslagen veroordeeld als een ernstige rechterlijke dwaling. Amnesty International spreekt van een rampzalig dag voor de mensenrechten in Maleisië en een enorme terugval in de pogingen van het land om de mensenrechtensituatie te verbeteren. De LHBTI-gemeenschap wordt in Maleisië structureel vervolgd. Ze worden gezien als een bedreiging van de normen en waarden. Ook wordt de veiligheid van deze mensen op straat bedreigd. Steeds vaker worden ze aangevallen. Op 15 augustus werd een transseksuele vrouw in elkaar geslagen in Seremban, ten zuiden van de hoofdstad Kuala Lumpur (Bron: RozeGolf.net).


Gay Pride Curaçao eist snel gelijke rechten voor LHBT’ers
Drie organisaties op Curaçao die zich inzetten voor gelijke rechten en seksuele diversiteit hebben tijdens de Gay Pride in Willemstad een wetsvoorstel aangeboden aan het parlement. Het wetsvoorstel regelt onder meer de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor paren van gelijk geslacht. Woordvoerder Mario Kleinmoedig geeft het parlement een jaar de tijd om het door hen aangeboden wetsontwerp door het parlement te loodsen, meldt Dick Drayer van de NOS. ‘We gaan in die tijd niet stilzitten. Acceptatie is mooi, maar het gaat om gelijke rechten.’ De organisaties zijn de traagheid van het parlement beu. Al jaren timmeren zij aan de weg. Vorig jaar kregen ze een steun in de rug van de kersverse premier van het eiland, Eugene Rhuggenaath. Die riep Curaçao op om diversiteit te omarmen. Hij noemde zich premier van alle Curaçaoënaars. Maar veel veranderde er niet. Het parlement waagde zich tot nu toe niet aan een debat over het thema diversiteit. Dat zou te gevoelig liggen. De Curaçao Pride duurt nog tot en met zondag en trekt jaarlijks duizenden bezoekers uit de hele wereld, maar op het overwegend katholieke eiland zelf is veel weerstand. In 2013 greep de politie in en gelastte de Gay Pride af op aandringen van de politiek. Deze week werd de regenboogvlag, symbool van de homobeweging, door een groep onbekende jongeren op straat verbrand. Volgens de premier, die bij de officiële opening van de Pride tussen het publiek stond, is het nu wel tijd om het debat aan te gaan. ‘Uitsluiting en discriminatie van de LHBT-gemeenschap raakt de mensenrechten’, aldus Rhuggenaath (Bron: RozeGolf.net).lesbisch
Margriet van der Linden maakt serie over homoseksualiteit
How To Be Gay is de naam van een serie waarin Margriet van der Linden in andere landen ondervindt hoe het gesteld is met de acceptatie van homoseksualiteit. Margriet van der Linden is nog tot en met eind september te zien met haar dagelijkse talkshow M. Als Matthijs van Nieuwkerk daarna het stokje weer van haar overneemt met De Wereld Draait Door, gaat Van der Linden zelf ook meteen door. Voor een nieuw programma genaamd How To Be Gay reist Van der Linden naar verschillende landen om te ervaren hoe het daar staat met de acceptatie van homoseksualiteit. Tijdens de najaarspresentatie van de NPO vertelde ze dat ze al een aantal ontroerende en confronterende ontmoetingen heeft gehad met mensen die vertellen over de dagelijkse worstelingen met hun geaardheid. “Ik onderzoek hoe het is om gay te zijn over de hele wereld. In landen als China, Rusland, Libanon, dat soort landen.” De eerste aflevering van How To Be Gay is te zien op 23 november, op NPO1 (Bron: Winq.nl).Nieuwe Vrouwenkring in Deventer
1e bijeenkomst dinsdag 4 september - maandelijkse bijeenkomst vanaf 19.30 uur
Vanaf 4 september wordt maandelijks in Deventer weer een Vrouwenkring georganiseerd. Deze gespreksbijeenkomst is gericht op lesbo’s, biseksuele en/of transgender vrouwen en is met name bedoeld om je roze sociale netwerk uit te breiden. De avonden starten om 19.30 uur bij één van de kringleden (deze locatie wordt doorgegeven via email). Aanmelden en meer informatie via deventervrouwenkring@gmx.com. Deze kring is voor lesbo’s, biseksuele en/of transgender vrouwen en komt elke maand bij één van de kringleden (in Deventer) bij elkaar. De leden van een kring bepalen zelf de inhoud van de bijeenkomsten. Doel is uitwisseling, een gezellige avond, je verhaal kunnen doen, je roze netwerk uitbreiden. We kunnen gespreksthema’s voorbereiden of iets leuks gaan doen, net wat we willen. Omdat dit een nieuw op te richten kring is beginnen we met de hele bandbreedte aan diversiteit: elke leeftijd, wel of niet al lang uit de kast, je bent welkom. Let wel, we zijn geen coming-out of praatgroep. Maar kun je wat meer leuke roze sociale contacten gebruiken dan schuif gezellig aan. Meer informatie over De Kringen en haar diverse activiteiten is te vinden via de landelijke website van De Kringen.


Nieuwe studentenvereniging: er is in Zwolle te weinig te doen
Zwolle is een studentenvereniging rijker: AtmosQueer, speciaal voor homo’s, lesbiennes, transgenders en biseksuelen. Volgens de oprichters is er behoefte aan een plek om samen te komen. ‘We gaan deze groep, die nu onzichtbaar is, verbinden. We kunnen dan borrels gaan doen, samen naar feesten, evenementen organiseren in Het Vliegende Paard’, aldus voorzitter Sanne Pull in De Stentor. ‘Zwolle is heel veilig, maar we hebben wel behoefte aan deze vereniging, omdat er verder vrij weinig te doen is voor deze groep. We hebben geen gaybar. Stadscafé Blij organiseert maandelijks de Blije Borrel voor onze groep, maar dat is te weinig. We willen continu samenhang creëren. Zwolle wil met het gaybrapad en een Canal Pride in 2020 graag een Roze Stad worden om te laten zien dat Zwolle iedereen accepteert, dus deze vereniging is een logische stap voor ons.’ ‘We hebben geen ontgroening. We gaan namelijk niemand vertellen hoe ze moeten zijn, want dat zou een beetje raar zijn bij onze doelgroep. Je hoeft ook niet per se student te zijn, als je maar wel de leeftijd van een student hebt’, aldus Sanne Pull in de krant. Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina van de vereniging (Bron: RozeGolf.net).Jack Whitehall speelt campy gay in nieuwe Disney-filmlesbisch
Volgens sommigen is het een keerpunt in de geschiedenis van Disney: voor het eerst zal er een openlijk homoseksuele grote rol zijn weggelegd in een Disney-film. Jack Whitehall speelt een campy homo in The Jungle Cruise, naast The Rock en Emily Blunt. Jack Whitehall is dertig jaar en vooral bekend als stand-up comedian. Vorig jaar maakte hij voor Netflix een komisch reisprogramma waarin hij samen met zijn vader door Thailand, Cambodja en Vietnam trok. The Jungle Cruise is een film die zich afspeelt in de negentiende eeuw, in een tijd dat homoseksualiteit nauwelijks zichtbaar was. Whitehall speelt de rol van een ‘grappige, decadente man die geen interesse heeft in vrouwen’, zo is te lezen in The Sun. Hoewel er vaker karakters in Disney-films te zien waren die je zou kunnen definiëren als gay, is het de eerste keer dat Disney zo prominent uitpakt met een dergelijke rol. Vorig jaar kwam Disney ook al in het nieuws toen bleek dat Beauty & the Beast een klein gay-momentje bevatte. Veel details over The Jungle Cruise zijn er nog niet. Vermoedelijk speelt Jack Whitehall de broer van Emily Blunt. Het verhaal zou te maken kunnen hebben met een bekende attractie in Disneyland, met dezelfde naam (Winq.nl).


Zwolle krijgt in 2019 al een eigen Pride
Roze Zaterdag 2020 ging aan hun neus voorbij, maar dat betekent niet dat er geen Pride komt in Zwolle: vanaf 2019, een jaartje eerder dan gepland, kleurt Zwolle in de kleuren van de regenboog. De stad Zwolle was in de race Roze Zaterdag in 2020 te organiseren, uiteindelijk werd twee maanden geleden bekend dat Leeuwarden dat mag gaan doen. Er werd direct een back-up plan aangekondigd: Zwolle Pride in 2020. De gemeentelijke instanties waren zo enthousiast, dat ze dat nu een jaar vervroegen. Organisator Niek lá Mon: “Met de Canal Pride en het Zwolle Pride Weekend hopen wij niet alleen de acceptatie, maar juist ook de emancipatie van LHBTQ’s te vergroten. Door samenwerking met lokale ondernemers, het open karakter en lage drempel van de botenparade willen we de verbinding aan gaan met de Zwolse bevolking en alle bezoekers van de parade. Wij zijn niet alleen trots op de LHBTQ-gemeenschap, maar ook op de stad als geheel en dat vieren we samen.” Zwolle Pride Weekend vindt waarschijnlijk plaats in het laatste weekend van augustus. Er zal ook een botenparade over de Zwolse grachten zijn (Bron: Winq.nl).Ruby Rose speelt lesbische Batwomanlesbisch
Batwoman werd in de jaren vijftig geïntroduceerd in de Batman-strip om hem van zijn homoseksuele imago af te helpen. Nu komt er een nieuwe tv-serie rond Batwoman, waarin ze zelf lesbisch is. Ruby Rose kruipt als hoofdrolspeelster in het welbekende vleermuispak. Ruby Rose – zelf lesbisch - acteerde al eens in Orange is the New Black, in een rol waarin ze ook al op vrouwen viel. Verder was ze te zien in Pitch Perfect 3. Rose werd geboren in Melbourne, Australië en van jongs af aan was ze groot fan van de stripboeken van DC. Ze noemt de rol dan ook ‘een kinderdroom die uitkomt’. "Deze serie had ik graag gezien toen ik nog jong was, me alleen en anders voelde, en me niet vertegenwoordigd voelde op televisie." Batwoman wordt uitgezonden op de Amerikaanse zender The CW. Voordat de serie in 2019 van start gaat, zal Ruby Rose eerst te zien zijn als Batwoman in een andere superheldenserie van die zender. The CW zendt ook de series Arrow, The Flash, Supergirl, Legends of Tomorrow en Black Lighting uit, die zich allemaal in hetzelfde universum afspelen. Batwoman werd in de jaren vijftig geïntroduceerd als de love interest van Batman, om de geruchten over diens homoseksualiteit te ontkrachten. In 2006 dook Batwoman opnieuw op in de strips van DC, nu als de lesbische Kate Kane. Het wachten is nu op een nieuwe Batman-film of –serie waarin de geheime liefde tussen hem en hulpje Robin – want daar gingen die geruchten over - nu eindelijk eens voor het voetlicht komt. Maar eerst Batwoman... (Bron: Winq.nl).


Chelsea Clinton spreekt zich uit tegen conversie-therapie
Nog altijd bestaan er allerlei verschillende methodes en therapieën die mensen die homoseksueel zijn, kunnen ‘genezen’. Conversietherapie is kindermisbruik, schrijft Chelsea Clinton op Twitter. Ze wil dat het overal verboden wordt. Vorige week kwam Facebook onder vuur te liggen omdat er advertenties te zien waren van een organisatie die ‘gay cure therapy’ aanbood. De advertenties zijn inmiddels van het sociale platform verdwenen, maar ze hebben heel wat losgemaakt. Een van de mensen die reageert is Chelsea Clinton, de dochter van Bill en Hillary Clinton. Zij vindt dat conversietherapie gelijk staat aan kindermisbruik en wil dat het aanbieden van dergelijke ‘geneesmethoden’ verboden moet worden. Het aanbieden van therapie om mensen van hun homoseksualiteit te ‘genezen’ is verboden in slechts zestien van de vijftig staten. In sommige staten stuit een ban op dergelijke therapieën op weerstand onder Republikeinen. Zo heeft de gouverneur van de staat Maine zijn veto uitgesproken over een dergelijke ban. De advertenties waarover het gaat, zijn gemaakt door Anchored North, een evangelische organisatie die zich op sociale media richt op ‘zondaars die zijn bezeten door het kwaad’. Ze richten zich niet alleen op gays, maar maken ook video’s over abortus en atheïsme. Hun advertenties over conversietherapie waren specifiek gericht op jonge homo’s, een zeer kwetsbare groep, aldus Chelsea Clinton (Bron: Winq.nl).Onderzoek: GSA biedt LHBTI’s een veilige plek op het vmbolesbisch
Op het vmbo voelen veel lesbische, homo-, bi-, transgender- en intersekse jongeren zich niet helemaal veilig: uitsluiting, pesten en zelfs geweld komen nog steeds voor. Meedoen aan een GSA (Gender & Sexuality Alliance) kan de situatie van deze jongeren sterk verbeteren, zo blijkt uit ‘Samen sterk met een GSA. Onderzoek naar de ervaren baat van GSA’s onder LHBTI-leerlingen op het vmbo’ van Movisie en de Universiteit van Amsterdam. Een GSA is een netwerk van leerlingen – homo, hetero, transgender en nog meer - die samen actie voeren voor een beter klimaat ten aanzien van seksuele- en genderdiversiteit. De LHBTI-jongeren in zo’n GSA ervaren dat ze door een GSA steun krijgen van andere leerlingen. Daardoor groeit hun zelfvertrouwen en weten ze beter wie ze zijn. Ook ontstaan er nieuwe vriendschappen. Dat is belangrijk, want uit de kast komen op school betekent nog vaak het verlies van vrienden. Het onderzoek 'Samen sterk met een GSA' had een kwalitatieve insteek: de ervaringen van de jongeren zelf staan centraal. Met 25 jongeren zijn diepte-interviews gedaan en 4 focusgroepen met jongeren zijn georganiseerd. Daarbij stond steeds de vraag voorop: wat hebben de jongeren zelf aan de GSA’s gehad? Uit buitenlands kwantitatief onderzoek is al bekend dat LHBTI-leerlingen op scholen met GSA’s gezonder zijn en beter in hun vel zitten dan LHBTI-leerlingen op scholen zonder GSA’s. In Nederland zijn de GSA’s al in de Databank Effectieve Jeugdinterventies van het Nederlands Jeugdinstituut opgenomen als een interventie die goed wetenschappelijk onderbouwd is. LHBTI-jongeren (lesbische, homo-, bi-, transgender- en intersekse jongeren) op het vmbo ervaren in een GSA steun van hun leeftijdgenoten die hetzelfde voelen of dezelfde ervaringen hebben. Ook krijgen zij vaak steun van docenten en dat ervaren de leerlingen als erg positief. Ook hebben zij het gevoel dat zij bij een GSA’s anderen kunnen helpen. De GSA wordt in het algemeen ervaren als een safe space, een veilige plek waar jongeren met gelijkgestemden ‘zichzelf’ kunnen zijn. Ze voelen zich hierdoor krachtiger. Tegelijkertijd kan er soms ook zelfvertrouwen voor nodig zijn om deel te nemen aan een GSA, zeker als het, zoals op sommige vmbo’s, het stigma draagt van een ‘homoclubje’. De GSA biedt ook de mogelijkheid om de eigen seksuele- of genderidentiteit te ontdekken: jongeren ervaren dat ze hierdoor beter weten wie zij zijn en vinden dat prettig. Sommige jongeren vinden dat hun bestaande netwerk versterkt is sinds zij bij de GSA zitten. De nieuwe contacten monden soms uit in intensieve vriendschappen. Meedoen aan de GSA en/of uit de kast komen, kan echter ook het verlies van vriendschappen betekenen.
De onderzoekers verwachten dat de GSA’s een bijdrage leveren aan het verminderen van minderheidsstress onder LHBTI-jongeren op het vmbo. Deze stress kan leiden tot een slechtere psychische gezondheidssituatie van LHBTI-jongeren. Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau is bekend dat homo-, lesbische- en bi-jongeren vaker leiden aan depressies en 4,5 keer vaker een zelfmoordpoging doen dan hetero-jongeren. Het uit de Verenigde Staten overgewaaide fenomeen Gender & Sexuality Alliance, ofwel GSA, heeft de afgelopen jaren veel aan populariteit gewonnen, ook in Nederland. In 2008 introduceerde het COC de GSA’s in Nederland. Een GSA is een interventie voor en door jongeren zelf: GSA’s zijn netwerken van LHBTI-leerlingen en niet-LHBTI-leerlingen die - al dan niet met steun van docenten en het COC – samenwerken aan een positief schoolklimaat op hun school. De laatste jaren is er meer aandacht voor genderdiversiteit bij de GSA’s. Dat betekent dat verschillende LHBTI+ (lesbische, homo, bi, transgender, queer jongeren en/of jongeren met een intersekse conditie) én heteroseksuelen zijn vertegenwoordigd in de GSA. Los van materiaal zoals posters en stickers, die GSA-leden gratis kunnen bestellen bij het GSA-netwerk van COC Nederland, bepalen GSA’s zelf hoe ze de activiteiten in te vullen. Bijvoorbeeld met het organiseren van een schooldebat, deelname aan Paarse Vrijdag voor LHBTI-acceptatie, een ‘Day of Silence’, een film- of theaterevenement, of een LHBTI-voorlichting.
Home